Je achterban op internet tevreden houden is niet altijd even makkelijk. Daar kwamen de Fine Brothers, bekend van de populaire YouTube-video’s waarin mensen reageren op allerlei gebeurtenissen, deze week achter.

De Amerikaanse broers probeerden het handelsmerk te krijgen op hun concept van reactievideo’s, maar daarmee haalden ze de woede van hun volgers op de hals, schrijft The Verge.

In de video’s van de Fine Brothers reageren kinderen, tieners en ouderen op bijvoorbeeld virale YouTube-video’s, populaire onderwerpen en actuele gebeurtenissen. Een concept dat aanslaat: het YouTube-kanaal van de broers heeft miljoenen volgers wereldwijd.

En daarom probeerden de broers het handelsmerk vast te leggen op de reactievideo’s, op concepten als ‘Kids react to’, ‘Teens react to’ en ‘Elders react to’. Iedereen die in de toekomst een dergelijke reactievideo zou willen produceren, zou een licentie bij de Fine Brothers moeten aanvragen.

Geld verdienen

Dit kon niet op bijval van de achterban rekenen. Een sluwe manier om geld te verdienen, vonden veel fans en andere YouTube-gebruikers. En dat terwijl het concept al bestond voordat de broers hun eerste reactievideo publiceerden. Het YouTube-kanaal van de Fine Brothers is inmiddels tienduizenden volgers kwijt. En het plan veroorzaakte, ironisch genoeg, een stroom aan reactievideo’s.

De Fine Brothers hebben daarop besloten de aanvragen voor een handelsmerk in te trekken. "We realiseren ons dat we een systeem hebben gebouwd dat makkelijk verkeerd gebruikt zou kunnen worden", schrijven ze in een post op Medium. De broers leggen uit dat ze niet het recht op reactievideo's wilden claimen, maar dat ze het vooral voor fans makkelijker wilden maken een eigen reactievideo te publiceren. Ook hoopten ze op deze manier hun YouTube-kanaal te beschermen tegen iemand anders die het handelsmerk op 'React' zou vastleggen.

Ondanks alle ophef gaan ze gewoon door met het produceren van video's, schrijven de Fine Brothers. Gelukkig voor hen heeft hun YouTube-kanaal nog steeds 13,8 miljoen volgers. Maar dat is wel minder dan de 14,3 miljoen die het er waren voor deze "moeilijke week".

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl